Aluevaalit 2022

Ensimmäiset aluevaalit käydään tammikuussa 2022! Vaalipäivä on jo 23.1.2022 – ja ennakkoäänestys alkaa 12.1.

Kävin vakaan harkinnan vaalien suhteen, ja lopputulema oli lähteä mukaan koitokseen. Arvioin omaa tilannetta, mielenkiintoa kyseisiä tehtäviä kohtaan sekä omaa vetovoimaani äänestäjien keskuudessa. Kirjoitin ehdokkaaksi asettautumisesta aikaisemmin näin: “Inhimillisyyttä ja ymmärrettävyyttä soteviidakkoon voi tuoda myös henkilö, joka ei itse ole sotealoilla. Siksi sinä, tai minä voimme olla ehdolla – ja mahdollisesti valtuutettuina ohjata palveluiden suuria linjoja ja tavoitteita yhdenvertaisuuden ja ekologisuuden suuntaan.

On vaikea arvioida etukäteen millaiseksi keskustelu muodostuu ja miten äänestäjät ottavat minut vastaan. Näissä vaaleissa ei kuitenkaan kannata puhua minulle luontevammista teemoista, liikenteestä tai kaupunkisuunnittelusta. Melko pian olen kuitenkin tajunnut, että kokonaisuudessaan näiden vaalien vetovoima ja kiinnostus on äänestäjien parissa vähäinen. Toivon osaltani voivan herättää keskustelua ja huomiota – koska nämä vaalit on yhtälailla tärkeät kuin kuntavaalitkin. Valtakunnallisesti puhutaan yli 20 miljardin euron kokonaisuudesta: Maailmanluokan terveyspalveluistamme sekä kiitellyistä pelastustoimestamme.

Laita viestiä someissa jos jokin kolahti, tai haluat kysyä jotain tiettyä aluevaaleihin liittyen!

Lähden ehdolle kolmen kärjen taktiikalla:

Yhdenvertaisuus: Takaa asukkaille tarpeelliset palvelut aina. Tavoittelemme kattavia lähipalveluita, joita tukee etävastaanotto ja liikkuvat yksiköt. Varmistetaan, että henkilöstöllä on aikaa ja koulutusta kohdata ihmiset eri elämäntilanteissa, huomioiden taustat ja esimerkiksi kielen. Varmistetaan, että ihminen ymmärretään ja tulee kuulluksi tarvittaessa Suomen kielen lisäksi mm. viittomakielellä.

Tarvitaan aikaa ja ymmärrystä kohdata ihmisiä vaikeiden sairauksien, perheen sosiaalisten ongelmien, tai omien riippuvuuksien kanssa. Tarjotaan sosiaali- ja mielenterveyspalveluja matalalla kynnyksellä, yhden luukun periaatteella. Kohdataan ihmiset, potilaat ja omaiset lämmöllä ja avoimesti.

Pyritään kaikessa toiminnassa olemaan reilu ja tasa-arvoinen työnantaja. Kuullaan oikeasti henkilöstön kantoja ja ohjataan työskentelyä ja prosesseja paremmiksi yhteistyössä. Ollaan hyvä työyhteisö jossa erilaisuus on rikkautta.

Tehdään yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelma koko toimintaan. Suunnitelmassa tulee ottaa kantaa, kuinka henkilökuntaa voidaan kouluttaa paremmin kohtaamaan ja tukemaan esimerkiksi sukupuolivähemmistöjä eri palveluissa – sekä pohtimaan laajasti palvelujen yhdenvertaisuutta, mm. seksuaali- ja kielivähemmistöjen osalta.

Tärkeä tavoite on, että kukaan ei jättäisi hakeutumatta tarpeelliseen hoitoon epäasiallisen kohtelun pelossa.

Hyvinvointi: Eli ydinkysymys: Miten pidetään Keski-Uudenmaan asukkaat elinvoimaisina ja turvassa? Mitä palveluita, seulontoja ja toimintaa tarjotaan laajasti?

Rahoituksen ollessa avoin ja palvelujen uhattuna tarvitaan myös kyky painaa vastaan. Meidän viestimme valtiovarainministeriölle on: Riittävä rahoitus on turvattava. En hyväksy leikkauksia lapsilta, jotta vanhuksille riittää apukäsiä – meillä on korkealle viritetty yhteiskunta, jossa jokainen pidetään mukana ja turvassa. Sitä en ole valmis heittämään romukoppaan. Tulevat valtuustot tekevät rakenteet ja mm. päättävät mitä palveluja voidaan ostaa ulkopuolelta. Ennen kuin rahoitus varmistuu, en suostu myöskään ylenpalttisiin leikkauksiin – meillä on oltava valmius hoitaa ja huolehtia kaikista alueemme asukkaista.

Hyvinvointia kannattaa ajatella laajana kokonaisuutena, jonka jokainen osa-alue tarvitsee huoltoa ja huomiota. Tarvitaan sosiaalisia ympyröitä, pullakahveja, kävelyretkiä tuttavien kanssa. Tarvitaan mielelle tekemistä, uutta opittavaa ja kulttuurielämyksiä virkistykseksi. Tarvitaan mahdollisuuksia liikkua itsenäisesti ja ohjatusti – kaikkea tätä tulee rakentaa yhteistyössä kolmannen sektorin, kuntien ja yhteisöjen kanssa. Tähän päälle rakentuu kerros, jossa sairauksia ja esimerkiksi tapaturmia hoidetaan.

Ekologisuus: Panostetaan hyvinvointialueen hankinnoissa ekologisiin ja vastuullisiin ostoksiin. Tehdään resurssiviisas arki kaikissa toimipaikoissamme. Kierrätetään, säästetään energiaa ja kuljetaan vastuullisesti.

Huomioidaan etäisyydet ja palvelupisteet siten, että palvelut ovat saavutettavissa mahdollisimman hyvin myös joukkoliikenteellä. Tuodaan omien kiinteistöjen yhteyteen riittävä latausinfra asiakkaiden kuin työntekijöidenkin tarpeisiin. Tuetaan ja mahdollistetaan mm. työmatkapyöräily, joka ylläpitää vireyden lisäksi planeettaamme. Lisätään mahdollisuuksien mukaan aurinkopaneelit katolle kaikkiin kiinteistöihimme.