Viime päivinä olemme saaneet lukea ihmisten pettymyksistä, kun lukuisilta paikkakunnilta ollaan lakkauttamassa alueen sairaalan yöpäivystystä.
Meille Keski-Uudenmaan asukkaille nämä päivystyksien rajaamiset eivät vaikuta tai suoraan kosketa. Voin silti myötäelää monen harmistusta oman paikallisen sairaalan puolesta, mutta samaan aikaan tuntea helpotusta siitä, että meillä on varsin hyvin varusteltu sairaala Hyvinkäällä. Vähälle huomiolle on jäänyt muuten mielestäni yksi toinen seikka. Nimittäin demokratia. Alueilla piti olla mahdollisuus päättää ja järjestellä palveluita haluamallaan tavalla – sillehän on valittu päättäjät ja hallintokoneisto asiaa varten. Nyt kuitenkin rahoituksen lisäksi yläpuolelta sanellaan siis myös tarjottavia palveluita, sekä aukioloaikoja alueille nieltäväksi. Siis toisaalta palveluiden järjestäminen on alueiden vastuulla, mutta hallitus voikin kaikesta huolimatta päättää pidetäänkö jossain ovet auki yöllä?
Yöaikaisessa päivystyksessä ja leikkaustoiminnassa on lisäksi se etu, että sairaalaan voi myös jäädä tarvittaessa yön yli, kun se on avoinna. Sekin on toki tärkeää, että tavanomaisia leikkauksia voidaan tehdä päiväsaikaan, mutta illalla tulee tietty hetki, jonka jälkeen uusia potilaita ei voida enää ottaa sisään. Kaikkein vaativimmat leikkaukset tehdään joka tapauksessa yliopistosairaaloissa, ja valtakunnallisesti Helsingissä.
Yksittäisistä kohteista en oikein osaa sanoa, mutta jos etäisyys seuraavaan päivystävään sairaalaan kasvaa pitkäksi, tulee varmasti ongelmia. Mikä sitten on liian kaukana? – se on varmaan monessa suhteessa yksilöllistä. Kuitenkaan mitään todella merkittäviä säästöjä tällä ei saavuteta. Tämä päätetty kokonaisuus tuo ilmeisesti säästöjä 26 milj eur. Eli oikeasti koko miljardien sotemenoista tämä olisi ihan kirjaimellisesti kahviraha.
Rahoitus- sekä päätöksenteko yleensä varmasti tulee puhuttamaan vaalikentillä keväällä. Harmillisesti aluevaltuusto ei nykyisellään voi itse päättää monestakaan tämän kokoluokan asiasta. Toivon, että asia pysyy pinnalla myös seuraaviin eduskuntavaaleihin saakka, jotta voimme oikeasti käydä kriittisen keskustelun siitä: Mitä alueilta oikeastaan halutaan, kuinka ne rahoitetaan ja montako niitä jatkossa tarvitaan. Sitä odottaessa alueille valittavien luottamushenkilöiden on tehtävä parhaansa oman alueen asukkaiden parhaaksi.
Alueellamme keski-uudellamaalla on melko kohtuulliset välimatkat, mutta nekin tuottavat päänvaivaa, varsinkin autottomille asukkaille. Päivystystarpeessa paikalle toki päässee ambulanssilla tai taksilla. Joskin olen ymmärtänyt taksien saatavuuden monissa pienemmissä kaupungeissa hankalaksi. Muuten arkistenkin terveydenhoidon ja sosiaaliasioiden hoito voikin sitten osoittautua monelle yhtä lailla hankalaksi. Radanvarren asukkaille voi olla mahdollista ottaa esimerkiksi hammaslääkäriaika vastaan Hyvinkään sijasta Järvenpäästä, mutta autoton omainen Nurmijärveltä pääsee tapaamaan hoidettavaa läheistään Hyvinkäälle vain parilla linja-autovuorolla päiväsaikaan. Nurmijärveltä ei käytännössä ole järkevää, nopeaa joukkoliikenneyhteyttä esimerkiksi Tuusulaan tai Järvenpäähän. Vihreä ryhmä on jo tällä kaudelle pitänyt saavutettavuutta hyvin esillä palveluverkkoa suunniteltaessa. Tätä työtä tulee jatkaa myös tulevalla kaudella, sekä kehittää entistä parempia liikkuvia palveluita tavoittamaan asukkaita alueen joka kolkasta.
Leave a Reply