Mitä puretaan seuraavaksi?

Hyvinkään rakennetun kulttuuriympäristön historia on verrattain lyhyt. Suuri osa kaupungista on rakennettu vasta aivan edellisillä vuosikymmenillä, pois lukien muutamia helmiä, kuten rautatieasema tai villatehdas.

Lähiaikoina on ollut puhetta Hyvinkään yhteiskoulun rakennuksen purkamisesta ja päätöksestä tehdystä valituksesta. Härkävehmaan koulu on jo purettu, Sveitsin entinen lukio puretaan seuraavaksi. Aika merkittävä osa vanhoista kouluistamme poistuu katukuvasta.

Hyvinkään tekninen lautakunta päätti 29.9. kokouksessaan, että Asemankatu 58 asuintalot voidaan purkaa. Nuo kaksi taloa ovat jäljellä verkatehtaan työntekijöilleen rakennuttamista kolmesta rapatusta asuintalosta, vuodelta 1947. Purkamista perusteltiin lautakuntatekstissä talojen huonokuntoisuudella.

Asemankadun talojen, eli ”Verkatehtaan kolmion” rakennukset ovat osana Hyvinkään keskustaajaman kulttuuriympäristön hoitosuunnitelmaa. Samoin kun kaikki em. koulurakennukset. Koulujen osalta suunnitelma ehdottaa, että rakennuksia tulee vaalia alkuperäisen arkkitehtuurin hengessä. Verkatehtaan asuntojen osalta sanotaan, että rakennusten säilyminen tulisi turvata. Teknisen lautakunnan valmistelevat viranhaltijat eivät ilmeisesti lukeneet tai kokeneet hoitosuunnitelmaa tärkeäksi, sillä he päätyivät esittämään rakennusten purkamista, eikä lautakunnassa ilmeisesti käyty mitään keskustelua tästä näkökulmasta. Korostan, että en tiedä missä kunnossa talot ovat, väitetysti huonossa. Joskin niissä edelleen asutaan.

Jokainen sukupolvi ratkaisee omalla vuorollaan sen, mikä tulee säilyttää ja mistä voimme luopua. Pelkään pahoin, että silloin kun jokaista purettavaksi aiottua rakennusta käsitellään yksi hanke kerrallaan, meillä hämärtyy käsitys kokonaisuudesta.

Ihmettelen myös sitä, mikä merkitys on selvittää ja luetteloida rakennettua kulttuuriympäristöämme, jos sen suositukset voidaan jatkuvasti ohittaa ilman kunnollista julkista keskustelua. Kaikki vanha ei tietenkään ole säilytettävissä, mutta nyt on vallalla trendi, jossa asiasta ei edes keskustella.

Niko Kostia
Kirjoittaja on hyvinkääläinen vihreä politiikantekijä ja yrittäjä

Kolumni on julkaistu Aamuposti lehdessä 11.10.2024


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *