8,5 miljoonan euron leikkaukset

Viime kesäkuussa kaupunginhallitus päätti Kokoomuksen ja PS:n äänillä, että Hyvinkään tulee etsiä talouden tasapainotusohjelman keinot leikkaamalla toiminnasta ja henkilöstöstä. Täysin ideologinen päätös rajata veronkorotukset keinovalikoiman ulkopuolelle näyttävät nyt, millainen dystopia on edessä kokkareiden reseptillä.

Kaupunki on tämän ohjeen mukaisesti etsinyt 81 kohdetta säästettäväksi. Siellä on mukana henkilöstön vähennyksiä, sekä valtava määrä tuhoisia leikkauksia. Oma käsitykseni on, että tämä esitys ei varsinaisesti ole kovaa valuuttaa kaupungin viranhaltijoidenkaan keskuudessa – Alkuperäinen kaupunginjohdon esitys hallitukselle nimittäin sisälsi verokorotuksen noin viidellä miljoonalla eurolla. Koska tämä ei erityisesti Kokoomukselle käynyt, tarkastellaan nyt sitten sitä leikkauslistaa:

Ehdotettuja keinoja ovat mm. Sääksin leirikeskuksen sulkeminen, Nopon päiväkodin lakkauttaminen, taidekoulun lakkauttaminen, taiteen perusopetuksen lakkauttaminen, yksityistieavustusten lakkauttaminen, kirjaston ja museon rahoituksen leikkaus, eli toiminnan ja aukiolojen supistaminen, liikuntaseurojen avustusten pienentäminen, musiikkiopiston avustusten leikkaaminen, koulujen tuntijaon karsiminen valtakunnalliseen minimiin, sisäuimalan sulku kesäkuukausiksi, nuorisopalveluiden henkilöstön ja toiminnan supistaminen, oppimateriaaleista leikkaaminen, liikuntapaikkojen ylläpidon heikentäminen, ensilumen ladun lakkauttaminen, tekonurmen talvilämmityksen lopettaminen, viheralueiden hoidon heikentäminen. Siis vain joitain mainitakseni.

Moni voi ajatella, että pienet summat eivät ole kovin merkittäviä, tai ne olisi jotenkin sovitettavissa toimintaan. Esimerkiksi nuorisopalveluihin kohdistuu listalla kaksi säästötoimenpidettä: Yhden työntekijän poistaminen ja 10 000 Euron leikkaus toimintamenoihin. Tätä ei tuosta kaupungin asiakirjasta avaudu, mutta jokainen voi varmaan ymmärtää, että käytännössä leikkaus tarkoittaa väistämättä toiminnan supistamista – esimerkiksi nuorisotilojen aukioloaikoihin ja niissä järjestettävien kerhojen vähentäminen. Summa on kuitenkin aika kohtuullinen, mutta voi johtaa esimerkiksi lauantai-iltojen aukiolon lakkauttamiseen kokonaan (Koska lauantai-illan työaikaan kohdistuu palkkalisiä).

Kulttuuripuolelle leikkaukset ovat jälleen todella kohtuuttomia ja ilkeitä. Avustusten poistaminen tai vähentäminen tarkoittaa käytännössä sitä, että koko taiteen perusopetus uhkaa loppua kaupungissamme. Taidetalon, taito uusimaan ja lasten ja nuorten kuvataidekoulu toiminta päättyisi kokonaan Hyvinkäällä. Musiikkiopistonkin mahdollisuudet olisivat ohuet, sillä pian aletaan olla siinä pisteessä, että vain kourallinen perheitä voi maksaa lastensa soittoharrastuksen. Edellinen säästökierros v. 2020 jätti kulttuurialan siihen pisteeseen, että sillä on vaikeuksia saada toimintaa ja esim tilavuokria hoidettua. Uudet säästöt tarkoittavat, että toiminta tullaan päättämään monelta osin.

Säästölistalta löytyy siis 81 kohdetta, joista varmasti tullaan käymään vielä vääntöä. Surullista on, että tänä syksynä voidaan saavuttaa sopu, joka repeää välittömästi auki ensi vuoden budjetissa uudestaan. Eli pahimmillaan joudumme esimerkiksi taiteen perusopetusta puolustaaksemme taistelemaan samaa leikkauslistaa vastaan heti ensi syksynä. Nyt onkin hyvä hetki antaa äänensä kuulua, ja esimerkiksi lähteä kanssani kuntavaaleihin ehdolle. Mitä paremman tuloksen saamme, sitä enemmän meillä on pelimerkkejä vastustaa tuhoisaa leikkauspolitiikkaa ja tehdä talouden tasapainotuksesta inhimillistä.

Vihreät tulee esittelemään oman vaihtoehtonsa talouden tasapainottamiseksi. Tilanne elää yhä.


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *