Miten ammatillisessa koulutuksessa nyt sujuu, Hyria?

Olen julkisuudessa nähnyt valitettavan vähän puhetta ammatillisten oppilaitosten arjesta. Ovatko poikkeusjärjestelyt onnistuneet, ja kuinka paljon opiskelijoita teiltä on mm. lopettanut ilman tutkintoa? Onko meillä mitään tietoa, ovatko he pudonneet järjestelmän ulkopuolelle kokonaan?

Valtakunnallisesti poikien tulokset esimerkiksi lukutaitotesteissä ovat olleet heikkenemään päin, ovatko nuoret miehetkin pysyneet poikkeusajan opinnoissa mukana? Nyt olisi vielä yhdestoista hetki tehdä korjausliikkeitä ja auttaa nuoria ja aikuisia pääsemään opinnoissaan loppuun. Myös mahdolliset pudokkaat pitää käydä läpi yhteistyössä kaupungin kanssa läpi.

Osaa aloista ja opintokokonaisuuksista voi opiskella etänäkin, mutta ammatillisissa oppilaitoksissa silti vähemmän kuin esimerkiksi lukioissa. Opiskelua työsaleissa, tapahtumissa tai työpaikoilla ei voi käydä teamsin välityksellä. Tutkintoon kuuluu myös pakollisia työharjoitteluita, eikä niitäkään paikkoja ole varmasti ollut helppoa löytää. Esimerkiksi tapahtumatekniikan tai ravintoloiden työharjoittelut ovat olleet viimeisen puolitoista vuotta jäissä käytännössä kokonaan. Mitä näiden alojen opiskelijoille tapahtuu? Onko tiedossa, että monella oppilaalla valmistuminen pitkittyy koronan seurauksena?

Miten varmistetaan, että esimerkiksi pandemia-aikana opintonsa aloittaneiden osaaminen on sillä tasolla, että valmistuminen ja menestyksekäs työharjoittelu on mahdollinen? Onko oppilashuollon resursseja parannettu, jotta kaikilla opinnoissaan viivästyneillä on mahdollisuus saada opintojen ohjausta ja tarvittaessa lisäopetusta niissä aineissa tai työsalityöskentelyssä, joka on pandemia-aikana jäänyt vähemmälle tai kokonaan pois?

Ei kuitenkaan voi olla niin, että pandemian aikana suoritetut todistukset muuttuvat paperiksi – kun osaaminen ei aidosti vastaa työmarkkinoilla vaadittavaa. Meillä ei ole varaa menettää kokonaisia vuosikursseja nuoria aikuisia siksi, että muodollisesti pätevä työntekijä ei kuitenkaan kelpaa työmarkkinoille. Tällöin me olemme pettäneet sekä nuoremme, sekä elinkeinoelämämme.

Niko Kostia (Vihr.)
Yrittäjä, varavaltuutettu (kuntavaaliehdokas)
Hyvinkää

Kirjoitus on julkaistu aamupostissa 20.4.2021


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *