Mistä kunnissa oikeastaan päätetään?

Ehkä äänestät ensimmäistä kertaa kuntavaaleissa? Kunta, minun tapauksessani Hyvinkää, on kotikunta, jossa asun ja olen kirjoilla. Siksi olen vaalikelpoinen, eli saan äänestää ja asettua täällä ehdolle. Kaikille äänioikeutetuille lähetetään kotiin kirje, jossa kerrotaan äänioikeudestasi. Siinä kirjeessä mainitaan myös äänestyspaikka, jossa voit äänestää vaalipäivänä, eli 13.6.2021.

Ennakkoon voit äänestää missä tahansa äänestyspaikassa, myös eri kunnassa! Ennakkoäänestys on tällä kertaa pidennetty kahteen viikkoon (26.5.-8.6.), eli sinullakin on monta tilaisuutta käydä antamassa äänesi.

No mistä sitten on kysymys?

Vaaleissä päätetään kaupunginvaltuuston jäsenet. Siinä kaikki. Kun valtuutetut on valittu, alkavat paikalliset neuvottelut, joissa ratkotaan yhdessä mihin lautakuntiin kukin ryhmä saa edustajia.

Yleensä valtuuston suurin ryhmä saa valtuuston puheenjohtajan paikan, eli tämä edustaja istuu salin edessä ja johtaa kokousten etenemistä, myöntää puheenvuorot jne. Toiseksi suurin ryhmä ottaa yleensä kaupunginhallituksen puheenjohtajan paikan.

Kaupunginhallitus on toiseksi tärkein porukka, heti valtuuston jälkeen. Kaupunginhallitus ei ole sama asia kuin hallitus eduskunnassa, vaikka molempien tehtävä on valmistella asioita. Lautakunnat ovat samaan tapaan valmistelemassa ja päättämässä pienemmistä asioista, opetuslautakunta kouluista, tekninen lautakunta kaduista jne. Kaikki suuret kysymykset tuodaan automaattisesti valtuuston kokouksiin, jossa asia lopullisesti päätetään. Suuri asia on esimerkiksi kaupunginjohtajan valinta – pieni asia voi olla esimerkiksi yksittäisen leikkipuiston peruskorjaus.

Lautakunnat ja valtuusto päättää meillä kaduista, vedestä ja viemäreistä, puistoista ja liikuntapaikoista, kouluista, lukiosta ja kirjastoista. Museoista ja kulttuuritapahtumista ja niiden avustuksista. Sopimuksista, yritysyhteistyöstä ja yritysten kehittämisestä. Kaavoituksesta ja asumisesta sekä tonttien myynnistä ja vuokraamisesta.

Meiltä Hyvinkäältä valitaan joitakin edustajia myös Keski-Uudenmaan Soteen, joka vastaa terveyspalveluista – Valtuusto ei siis suoraan enää päätä terveyskeskuksista tai lääkärien määrästä. Tästä erillinen on vielä erikoissairaanhoito, esimerkiksi vaativa leikkaustoiminta, kuntoutus tai vaikka syöpähoidot – jotka kuuluvat HUS:ille.

Mutta miksi kannattaa käyttää ääntään?

Kunta tekee ratkaisuja, jotka näkyvät arjessasi eniten. Luonnollisesti lapsiperheitä kiinnostaa esimerkiksi päiväkotien ja koulujen sijainnit ja mitä niissä tapahtuu. Toisille on tärkeää, että kunta huomioi jotain tiettyjä harrastusmahdollisuuksia paremmin. Minä ja muu vihreä lista on sitoutunut ilmastonmuutoksen torjuntaan, joten äänestäjä, joka haluaa parasta planeetalle – saattaa haluta äänestää meitä. Vihreille Hyvinkäällä on keskeistä turvata lähiluontoa ja virkistysmahdollisuuksia. Mahdollistaa harrastaminen ja ihmisarvoinen arki kaikille meistä – sekä tehdä kouluistamme maailman parhaita.

Löydät vihreät ehdokkaat Hyvinkäällä täältä: https://hyvinkaanvihreat.fi/politiikkaamme/kuntavaalit-2021/ehdokkaat/

Sekä vaaliohjelmamme täältä: https://hyvinkaanvihreat.fi/politiikkaamme/kuntavaalit-2021/hyvan-elaman-hyvinkaa-2021/


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *