Jollei jouluna ole lunta.

Lapsena saattoi vielä hieman hirvittää skenaario tunnetusta joululaulusta, jossa joulupukilta uhkaa jäädä kierros tekemättä, jos jouluaatoksi ei sada lunta. Little did I know, kuinka paljon aikuisena hirvittää, ettei joulukuussa ole lunta koko etelä-suomessa. 

Asia on meille tuttu, siitä kerrotaan kyllä uutisissa: “Kautta aikojen 20 lämpimintä vuotta ovat olleet viimeisen 22 vuoden aikana” sekä “Lämpenemistrendit ovat voimakkaimpia arktisella alueella, mikä johtaa jäätiköiden sulamisen kiihtymiseen.” ja vielä: “Ilmastonmuutos jatkuu hellittämättä”. Silti, meille tuntuu olevan ihan hävyttömän vaikeaa tehdä asioille mitään.  

Tänä keväänä YK:n ympäristöohjelman johtaja Inger Andersen tiivisti Guardianille: “Olemme tiiviisti sidoksissa luontoon, pidimme siitä tai emme. Jos emme huolehdi luonnosta, emme pysty huolehtimaan itsestämme.” 

Leutoushan tuo itseasiassa jotain hyvääkin, nimittäin lämmityskustannuksista ja lumen aurauksesta säästyy kaupungeissa ihan hyvä penni leutoina talvina. Toisaalta nollan tuntumassa sahaava märkä keli yhdessä nastarenkaiden kanssa kuluttaa tienpintaa ja jatkuva sadesää rapauttaa kiinteistöjä ja piha-alueita – että todelliset säästöt jäänevät pieniksi, ne kulut vain siirtyvät eri lompakkoon. Puhumattakaan valtavista ympäristövaikutuksista oman napamme ulkopuolella. Pienikin hyvä asia, jota ilmastonmuutoksesta seuraa on helppo kehystää mahdollisuudeksi näiden ilmastonihilistien toimesta – se on kuitenkin vastuun väistelyä, ja ongelman kiistämistä isossa mittakaavassa. 

Pieniä tekoja on vaikeaa saada eteenpäin valtuustoissa, koska vastustajien mielestä niillä ei ole merkitystä. Suuria tekoja taas valtuustolla ei ole valtaa tehdä, siihen tarvitaan eduskuntaa, EU:ta, YK:ta ja ties ketä. Sitä paitsi samat nihilistit ovat kovaan ääneen vastustamassa niitäkin. Eli lopulta mitään ei tulisi tehdä. Koska planeettaa B ei ole olemassa, joudumme vastakin riitelemään tästä asiasta. Toivottavasti kelkka kääntyy osalla kuitenkin nopeasti – sillä kohta seuraukset, joita esimerkiksi napajäätiköiden sulaminen aiheuttaa, ovat sitä kokoluokkaa, että niitä ei enää olankohautuksella ohiteta. Siksi voitte olla varmoja, että ensi valtuustossa laitetaan kova kovaa vastaan. Me nuori sukupolvi olemme tulossa – ja otamme teiltä nakkimukit pois.  

Itse olen vuodenaikojen puolella, niin inhottavia kuin pakkasaamut saattavat olla – ei se ole mitään sen rinnalla, että meillä on ehkä tulevaisuudessa viiden kuukauden pimeä marraskuu. Ilmaston lämpeneminen tuntuu erityisesti meillä pohjoisessa, jossa muutos on jopa suurempi. Kasvuympäristö muuttaa luontoa ja elinolosuhteita, esimerkiksi uusille tuholaisille paljon suotuisammaksi. Konkreettiset seuraukset meidän kaikkien arjessa tulevat lähelle. Tulevaisuudessa meillä ei Hyvinkäälläkään välttämättä hiihdetä tai luistella ulkona, laskettelusta puhumattakaan. Jokainen asteen kymmenys, joka saadaan yhteisellä pelillä hiottua pois globaalista ilmaston lämpenemisestä, auttaa paljon myös meitä suomalaisia.  

Sitä paitsi kyllä jouluna kuuluu olla lunta. 


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *