Villi pikaraitiotievisio

Vihreät julkaisi eilen suunnitelman lisätä tuntuvasti lähijunaliikennettä, jopa miljoonalle suomalaiselle. Ajatuksena on hyödyntää vanhaa rataverkostoa ja palauttaa pienillä kustannuksilla vanhoja seisakkeita takaisin matkustajaliikenteen käyttöön. Suunnitelmassa esiteltiin Turun, Tampereen, Oulun, Lahden ja Lappeenrannan kaupunkiseuduille lähijunien mahdollista palauttamista.

Inspiroituneena kaivoin omasta pääkopastani vanhan idean josta olen halunnut kirjoittaa, nimittäin paikallisesta Hyvinkää-Karjaa-Hanko radastamme. Radan sähköistykselle on suunnitelmat valmiina, mutta henkilöliikenteen palauttamista ei ole liiemmin esitelty. Radan henkilöliikenne päättyi jo 1980-luvulla, eikä koko yhteydelle merkittävää tarvetta varmaan olisi tänä päivänäkään – mutta, kasvava kaupunkiseutumme ja lähialueet voisivat hyödyntää rataa pikaraitiotiekäytössä.

Hanke olisi ihan mutulla aika kallis, enkä ihan tosissani oleta ajatuksen ottavan tuulta alleen – ainakaan lähiaikoina. Mutta visioissa hanketta on hauska makustella.

Tässä suunnitelmassa on ajateltu liikennöitävän Hyvinkään rautatieaseman ja Rajamäen (Nurmijärvellä) keskustan välillä. Hyvinkään kaupunkiseudulla pysähdyspaikkoja olisi Suomen rautatiemuseolla, sekä Hyvinkään sairaalalla. Hyvinkäänkylässä/Tervamäessä olisi mahdollista pysähtyä myös, vaikka asukkaita välittömässä läheisyydessä onkin vähemmän. Pysäkki palvelisi ainakin maaseutuopistoa (Hyria) ja Åvikia (kuurojen palvelukeskus). Mahdollinen työpaikkoja palveleva pysäkki olisi Kallionopossa ja Rajamäen puolella Valta-Akselissa, joka tunnetaan myös Alkon alueena. Noppo on matkan varrella, ja siitä voisi liikenneyhteyden myötä kasvaa virkeä pikkukylä. (ja tokihan se aivan ihana kylä on jo nyt!)

Ketkä tätä yhteyttä sitten tarvitsisivat? Opiskelijoilla olisi yhteydelle käyttöä suuntaan ja toiseen. Meillä olisi tarjota uusi hieno lukiomme kursseineen, sekä kattava ammatillinen oppilaitos, kuten myös Laurean korkeakoulutusta. Rajamäen lähistöllä kiljavalla puolestaan opiskelee Humanistisen ammattikorkeakoulun väkeä.

Työmatkayhteys toisi tietenkin työntekijöitä ja asiakkaita molempiin suuntiin, sekä yhdistäisi Nopon kylän molempien taajamien palveluihin. Yhteyttä pääradalle ei myöskään pidä väheksyä, vaan tätä kautta avautuisi yhteys niin Riihimäen kautta Lahteen ja Tampereelle, kuin Helsingin suuntaankin. Matka-aika Rajamäeltä mm. lentoasemalle, Tikkurilaan tai Järvenpäähän lyhenisi merkittävästi nykyisestä. Siis kun verrataan joukkoliikennevälineitä keskenään. Yhteys Hyvinkään sairaalaan olisi itsestäänselvästi tärkeä tekijä, niin asioinnin kuin vierailijoiden kannalta. Tokihan sairaalalla myös työskentelee aika monta terveydenhuollon ammattilaista, jotka voisivat ilahtua työmatkalipusta.

Rautatiemuseo, ja toisaalta Hyvinkäänkylän kulttuurimaisemat olisivat saavutettavia kaikille matkailijoille – myös kaikenlainen muu harrastustoiminta tai luontomatkailu olisi alueella helpompaa, kun esimerkiksi pyörän voisi ottaa vaunuun mukaan – ja jatkaa Rajamäeltä matkaa esimerkiksi Sääksjärvelle uimaan.

Mitä sinä olet mieltä, voisiko meillä olla oma pikaratikka?


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *