Enemmän parkkipaikkoja vai vähemmän autoja?

Julkaistu Aamupostissa 25.1.2021

Kaupunkitilassa autoilun iso ongelma on ylenmääräinen tilankäyttö. Ammattikäyttöä kuten takseja lukuun ottamatta, tavallinen henkilöauto on suurimman osan elämästään parkissa. Hangonsillan alueen suunnittelussa on varmaan oltu melko optimistisia, ja ilmeisesti asukkaaksi on lopulta valikoitunut enemmän kahden auton talouksia kuin junamatkustajia. Ihan kaikilla vanhoillakaan alueilla ja taloyhtiöissä ei ole yhtään sen enempää autopaikkoja, ei aina edes yhtä jokaista asuntoa kohden.  Aluehan ei toki ole vielä valmis ja on hyvä tehdä tässä välissä korjausliikkeitä. Ymmärrän silti kunnianhimoa ja tehokkuutta tällä paikalla. Näin lähellä keskustaa, palvelujen äärellä ja rautatieaseman naapurissa on syytäkin rakentaa tehokkaasti, eikä pelkkiä autopeltoja. Järkevää maankäyttöä onkin esimerkiksi juuri sallia kipinän parkkipaikkojen käyttö iltaisin ja viikonloppuisin. Kiitos tekniselle lautakunnalle asian huomioimisesta.

Tarvitaan kattava ja vaivaton joukkoliikenne jotta ihmiset siirtyvät sen käyttäjiksi. Osalle se on mahdollista, kaikille ei, sekin on hyvä muistaa. Nykyinen valtuusto on kuitenkin lyönyt joukkoliikennettä korville säästöpaineissaan. Toivoisin kunnianhimoa ja rohkeutta tarkastella liikennettämme uudella otteella: Miten saisimme vähennettyä lyhyitä ja usein tarpeettomiakin automatkoja kaupungin sisällä?

Autoilu itsessään ei poistu elinaikanamme, mutta jos edes kaupungin keskustaan ei saada sellaista joukkoliikennettä ja kevyen liikenteen yhteyksiä, että täällä ei voisi asua ilman autoa. Ei liene mitään mahdollisuutta saavuttaa päästövähennystavoitteitamme joihin kaupunkimme on sitoutunut. Tieliikenteen osuus kaupunkimme päästöistä on suurin yksittäinen osa-alue: jopa 37 %.

Ihmisten tottumukset muuttuvat hitaasti ja muutos herättää aina tunteita. Meidän päättäjien pitäisi kuitenkin olla rohkeampia ja visioida tulevaa. Vähemmän yksityisautoja tarkoittaa enemmän tilaa ja vähemmän ruuhkia niille, joille oma auto on välttämättömyys. Olemmeko kaupunkina valmiita tarttumaan reiluun muutokseen?

Niko Kostia (Vihr.)
Yrittäjä, varavaltuutettu
Hyvinkää


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *