Matalan kynnyksen mielenterveysapua

Mielenterveyden aiheuttamat ongelmat ovat pitkälti ongelmia, joita voitaisiin ennaltaehkäistä ja hoitaa tehokkaasti heti alkumetreillä. Nykyään ongelmiin pitää odottaa apua todella kauan – ja potilas joutuu esimerkiksi itse etsimään sopivaa terapeuttia pienestä joukosta. Nopealla avunsaannilla on tutkitusti tehokasta vaikutusta – sekä tarvitseeko edes mainita: kustannuksia voimakkaasti hillitsevä vaikutus.

Siksi vihreät ovat puhuneet matalan kynnyksen avoimien mielenterveyspisteiden perustamisesta joka kuntaan. Silloin olisi mahdollista tietää mistä apua saa nopeasti, ilman esimerkiksi puhelurumbaa, joka voi jo itsessään olla kynnys monelle.

Hyvinkäällä tilanne on käsittääkseni kouluissa ihan hyvä, eli psykologeja on koululaisille saatavilla – mutta tilanne ei ole sama kaikissa keusoten kunnissa. Nyt kun myös kouluterveydenhuolto siirtyy sotealueelle, on tärkeää pitää kynsin hampain kiinni ammattilaisistamme. Luonnollisesti haluan, että niin ikään Mäntsälässä ja Järvenpäässäkin koululaiset saavat tarvitsemaansa apua – mutta en halua heikentää palvelujen tasoa Hyvinkäällä, jossa se on saatu neuvoteltua ja lisäresursoitua.

Näiden lisäksi matalan kynnyksen apua saatetaan tarvita myös perheissä – joiden apuun pitää myös panostaa. Meillä on paljon perheitä ja uusia vanhempia, joilla ei välttämättä ole sellaista turvaverkkoa lähipiirissään. Ongelmien syvenemistä pitää pyrkiä kaikin voimin ehkäisemään – mielenterveys- ja päihdeongelmat saattavat ehtiä kasvaa perheissä pitkäänkin. Yksinkertaisimmillaan perheiden uupumusta ja ongelmia voidaan ratkoa ihan edullisilla keinoilla: Antamalla apua lastenhoitoon ja antamalla keskustelevaa vertaistukea.


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *