Aluedemokratian viheliäinen pulma

Ehdokashankinnan yskiessä usemmallakin puolueella, erityisesti pienemmillä paikkakunnilla on syytä nostaa ilmeinen demokratiaongelma tikun nokkaan.

Joka puolue ei luultavasti saa joka kunnasta edustajaa läpi. Pienemmät kunnat eivät todennäköisesti saa yhtään edustajaa läpi. Jokainen aluevaltuutettu on tietenkin vastuussa koko alueen asukkaille, ja lakisääteisesti palvelut kyllä tarjotaan kaikille, mutta jotain tärkeää jää epäilemättä puuttumaan jos, ja kun aluevaltuustoista puuttuvat pienten kuntien äänet.

Ajattelin alueita perustettaessa, että olisi varmaan hyvä olla jokin takuumenettely, että jokaisesta kunnasta tulisi edes joku valittua – mutta sellainen istuisi vähän huonosti meidän vaalijärjestelmäämme. Sitä paitsi se saattaisi lisätä epäsuhtaa voimatasapainossa, jos esimerkiksi Uudellamaalla Kokoomus saisi suurimpana puolueena joka kunnasta varman takuupaikan. Toisaalta nyt käy väistämättä niin, että ellei koko kylä asetu yhden ehdokkaan taakse, kylältä ei pääse kukaan läpi. Maassa jossa naapuri on valmis maksamaan satasen, ettei naapuri saa viittäkymppiä, ei jotenkaan tunnu ihan uskottavalta, että koko kylä päätyisi saman ehdokkaan taakse. Samaan aikaan ahkera ehdokas voisi asettua voimakkaasti myös pienten kuntien puolelle ja käydä ahkerasti kyläkaupalla flaikuttamassa. Tuloksia ja historiaa meillä ei ole, joten kaikki on tässä vaiheessa vasta poliittista spekulointia.

On myös ehdokkaita, jotka ovat entuudestaan jo mm. kunnanhallituksissa ja eduskunnassa. Toivoisin todella, että he ymmärtävät tullessaan valituiksi jättäytyä esimerkiksi kunnanhallituksesta pois. En oleta, että kukaan haluaa jättää eduskunnasta valiokuntia pois, ja toisaalta valtuustosta tai eduskunnasta ei tällä perusteella oikein saa eroa. Kannattaa kysyä tällaisilta ehdokkailta mihin toimeen he ovat ihan tosissaan sitoutuneet, ja mitä he aikovat priorisoida jatkossa. Tyydyttävä vastaus ei ole varaedustajan työllistäminen, näissä vaaleissa äänestetään ja valta osoitetaan kyseiselle henkilölle, ei niinkään varajäsenelle.


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *