Aseman itäpuolinen pysäköintilaitos

Rautatien itäpuolelle, radan ja Aseman koulun väliin kovasti puuhataan pysäköintilaitosta. Miksi?

Valtion puolesta olisi nimittäin saatavissa kustannuksiin rahaa, ilmeisesti jopa 30% hankkeesta – mutta sen suunnittelu tulisi aloittaa tänä vuonna. Tässä olennainen syy, miksi hanke tuntuu tulleen pimeydestä ja on kiireellinen.

Radan länsipuoli sen sijaan on ollut aika kauan fiilistelyasteella ja koko alueen suunnittelusta on ollut puhetta jo pitkään. Kuitenkin tuo suunnittelualue alkaisi jo Riihimäenkadun ja Urakansillan takaa, joten siitä tulee pitkä ja vaiheikas suunnitteluprosessi. Tulisiko esimerkiksi urakansillan kupeeseen toimistorakennus? Minkälainen korvaava yhteys vanhenevan Meriluodon sillan tilalle tulee? Tarvitaanko iso pysäköintihalli? Pääseekö siitä suoraan Solbonkadulle ja Urheilukadulle? Sallitaanko uusi yhteys läpiajoliikenteelle? Tämä koko alue tulee suunnitella ja toteuttaa korkealla standardilla, ja jos viranhaltijat ovat päätyneet, että nyt ei ole sen aika, uskon mieluusti heitä.

Kommentteja on kuulunut mm. siitä, että Ahjonkadun liikenne vaikeutuisi. Nykytilanne on se, että kevyen liikenteen ylitykselle on tehty valot, joka on ainut pysähdys autoilijalle koko matkalla kadun läpi. Mikäli ajo halliin tapahtuisi tästä mutkasta, voisi liikennevaloja hieman siirtämällä saada toimivan järjestelyn, joka ei olisi juuri nykyistä monimutkaisempi. Tietenkin potentiaalinen lisäliikenne tuo kadulle lisää autoja, mutta se ei niinkään ole mielipideasia. Itse mietin, että yllättävän looginen järjestely saataisi järjestämällä sisäänajo yksisuuntaisesti Ahjonkadulta ja ulosajo suoraan Urheilukadulle. Paikalle olisi helppo tulla mm. Martin ja Tanssikallion suunnilta, ja poistuminen liittyisi muuhun verkkoon sujuvasti Kauppalankadun liikennevaloista.

Mutta mahtuuko paikalle pysäköintilaitos? Ilmeisesti mahtuu, mutta tuskin kovin merkittävä. Kysymys hiertää myös toisaalta koulun tonttia. Tulisiko koko kokonaisuus nyt pohdintaan samalla kertaa?

Olen paikalla päivisin liikkuvilta antanut itselleni kertoa, että varsinaisesti mitään ruuhkaa ei nykyisilläkään pysäköintipaikoilla ole. Tilanne on ratkaisevasti muuttunut koronan seurauksena. Kipinän tai Hangonsillan asukkaiden pysäköinti on jokseenkin eri asia – mutta siihenkin on jo tulossa parannusta. Ainakin siltatyömaan siirryttyä on Kipinälle saatu lisäpaikkoja radan varteen. Mitään kokonaan rajoituksettomia p-alueita tuskin on tulossakaan, sillä kaupunki ei tahdo luoda peräkärryjen, romuautojen ja asuntovaunujen säilytyspaikkoja tällaisille paikoille. Kestävän tulevaisuuden näkökulmana pitäisi muutenkin olla: vähemmän autoja.

Rentto-hallin mahdollinen rakentaminen veisi aseman nurkilta ilmeisesti n.200 autopaikkaa pois, joten ilmeisesti tätä kapeaa uutta hallia voisi ajatella olevan niille korvaajiksi. Varsinaisestihan tämä hiekkakenttä Hangonradan kupeessa ja Siltakadun alla ei ole ikuisesti tarkoitettukaan olevan pysäköintialuetta, mutta on toistaiseksi tarjonnut lisätilaa myös työmatkustajille.

Nyt kun Meriluodon siltaa ei ole tarkoitettu autoille, joutuu asemalle autoileva tulija kiertämään hieman. Jos ajatus on, että tilalle ei koskaan tehdä autoliikennettä tukevaa siltaa, olisi toisaalta ihan looginen ratkaisu, että radan itä- ja länsipuolella olisi pysäköintimahdollisuuksia. Se myös tasaisi ruuhkia, sikäli kun niitä juurikaan meillä on.

Kaupunkilaisen kannattaa kiinnittää hankkeessa huomiota seuraavaan seikkaan: Jos hankkeelle tulee ulkopuolinen kumppani rakennuttamaan, se aika varmasti tarkoittaa sitä, että myös pysäköinnistä tulee maksullista. Yritys ei nimittäin lähde hyvää hyvyyttään tekemään mitään, vaan sille tulee hyötyä tavalla tai toisella. Jos hanke toteutetaan vain Hyvinkään rahalla (ja valtion tuella) sen maksamme me kaikki, myös ne, jotka eivät kuuna päivänä hallia käytä. Jälkimmäisessä vaihtoehdossa me saamme kuitenkin itse päättää mahdollisista maksuista ja niiden tasosta.

Ajattelen itse niin, että tahtoisin nähdä suunnitelmat ennen kuin tyrmään hankkeen täysin. Tavallaan minusta kyllä nyt tuntuu siltä, että hanke on suureellinen ja väärässä paikassa. Minut voisi ehkä ostaa hankkeen taakse, jos se parantaisi merkittävästi alueensa liikennettä, tarjoaisi turvallisia säilytyspaikkoja myös pyörille – ehkä jopa sähköpyörien latauspaikkoja, Sekä yhteyden suoraan aseman alittavaan tunneliin. Kuitenkin niin hyvää kuin mielikuvissani odotan, ei ehkä saa tällaiselle paikalle tallaisella budjetilla.

Aina kannattaa pitää mielessä tulevaisuusnäkökulma. Tarvitaanko tätä hallia 25v päästä? Miltä se näyttää tässä 50v päästä? Jos näihin kysymyksiin ei saa hyviä vastauksia, ei projektiin kannata laittaa miljoonia investointirahaa kiinni.


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *