Millainen on reilu sotetyönantaja?

Ensiksi ymmärryksen sana: Sotealojen vetovoima on heikkoa kaikkialla ja työntekijöitä on vaikea rekrytoida myös muualle kuin Keusoteen. Mutta onko Keusote tehnyt tarpeeksi pitääkseen ammattitaitoiset hoitajat ja muut palveluksessaan?

Ajattelen, että reilu työnantaja on joustava ja kehittävä – sekä työtehtävät ovat mielekkäitä ja niihin on saatavilla riittävästi aikaa ja oikeat työvälineet. Tämän pitäisi itsestään selvästi päteä myös sotepuolella. Voiko esim. potilastyölle riittää aikaa, jos työntekijöistä on huutava pula?

Katsoin kiinnostuneena mitä Keusote kertoo itsestään työnhakijoille kotisivuillaan. He kertovat aika vähän, eikä rekry sivuilla ole yhtään sellaista etua tai syytä miksi juuri heille kannattaisi tulla töihin. Ilmeisesti Keusotessa ei ole mitään etuja – tai edes vaivalla ei voisi keksiä jotain hyviä syitä, kuten työskentely pääkaupunkiseudun hälinän ulkopuolella? Tai mahdollisuus yhdistää itsensä kehittäminen tai harrastukset joustavasti työskentelyyn? Miten Keusote erottuu muista työnantajista?

Keusoten sivuilla mainitaan, että heillä panostetaan uusien työntekijöiden perehdytykseen ja esimiestyössä toteutetaan valmentavaa johtajuutta. Sivuilla mainitaan myös, että Keusote on savuton työpaikka ja, että palvelussuhteen ehdot sekä palkkaus määräytyvät KVTES:in mukaan. En varsinaisesti ihmettele, jos näillä lupauksilla ei työhakemuksia sada.

Mielestäni tulevien hyvinvointialueiden on panostettava työntekijöihin, useampi ongelma on helpompi ratkaista, kun siihen on riittävästi tekijöitä.

Työntekijät ovat jokaisen organisaation voimavara, ja heitä huonosti kohtelemalla he eivät jää, palaa eivätkä varsinkaan jaksa hoitaa töitään kunnolla. Mikäli meillä ei ole varaa maksaa heille parempaa palkkaa, voimmeko edes tarjota heille paremman työpaikan?

Niko Kostia
Aluevaaliehdokas (Vihr.)
Hyvinkää

Kirjoitus on julkaistu Aamupostissa 12.11.2021


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *