Vegeyrittäjät, olette sankareitani!

Rakastan kotimaisia ruokainnovaatioita ja uusia tuotteita. Järvikalatuotteet tai kauravalmisteet ovat melko edullisia, mutta myös ennen kaikkea kotimaisia. Oli aika, jolloin vegaanista kahvimaitoa piti tilata Ruotsista, nyt useampikin kotimainen meijeri tuottaa priimalaatuista kasviperäistä vaihtoehtoa. Kuluttajalähtöinen muutos tarkoittaa uutta kysyntää toisaalla, mutta myös kysynnän hiipumista toisaalla. Kasviperäisyyden lisäksi pinnalla on myös eettisempi lihatuotanto. Milloin joku tekee ison lanseerauksen eettisestä premium lihasta, jota saisi myös helposti marketeista? Nyt on hyvä aika olla hereillä ja kehittää maatalouttamme ja tuotteitamme uuden kysynnän mukaan. Meillä on mahdollista tuottaa maailman parasta ja puhtainta ruokaa – ja se on myös valtava bisnespotentiaali meille Suomalaisille. Kysyntää nimittäin löytyy ihan Kiinasta saakka.

Yksi asia minua kuitenkin kummastuttaa – nimittäin se, että vegaaniyrittäjä ei oikein vieläkään ole yrittäjä. Suomalainen ajattelee hissitehdasta tai telakkaa yhtiönä, mutta vegeruoka on vain puuhastelua. Yrittäjäksi mielletään johtaja tai kiinteistönvälittäjä, mutta ei kauratilallista tai vegeravintoloitsijaa. Pohjois-Amerikassa kehitetään kilpaa uusia kasvivalmisteita kansainvälisten pikaruokajättien käyttöön. Siinä ei ole kyse mistään puuhastelusta, vaan piinkovasta bisneksestä. Siitä kannattaisi haluta siivu myös tänne Suomeenkin. Ei ehkä ole ihan sattumaa, että McDonald´s aloitti testaamaan vegaanisen hampurilaisen myyntiä juuri Suomessa. Ensimmäisenä koko maailmassa.

Samalla kun myytti yrittäjästä muuttuu, murtuvat mahdollisesti myös muut haitalliset stereotypiat yrittäjyydestä: On sittenkin aikaa harrastaa tai olla perheen kanssa. Ei välttämättä tarvitse etsiä sankaruutta siitä miten paljon töitä tekee, vaan siitä, mitä tekee. Tarvitaan lisää yrittäjiä, joilla on rohkeutta muuttaa maailmaa.

Niko Kostia
Kirjoittaja on hyvinkääläinen vihreän politiikantekijä ja yrittäjä

Kolumni on julkaistu Aamuposti- lehdessä 18.2.2022


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *