Aseman alikulku – idea elää

Kirjoitin tänne sivuilleni aikanaan aseman alikulusta, mutta muiden kirjoitusten ohella sekin päätyi bittiavaruuteen. Huomasin, että vanha idea elää edelleen, sillä siitä joku toinenkin kaupunkilainen on tätä viimeaikoina ehdottanut keskustan kehittämiseen liittyen. 

Aseman kauppakeskushankkeen yhteydessä (nyk ykköskorttelin paikalle) yhteyttä rautatieasemalle suunniteltiin, mutta kuten näin jälkikäteen tiedämme, koko hanke ei ottanut tuulta alleen. Euromarketin parkkipaikka koki muutoksen kun Cumuluksen (nyk. Scandic) uusi hotellisiipi laajeni radan suuntaisesti. Samalta tontilta purettiin kauppalankadun varrelta pienehkö kerrostalo, tilalle ilmestyi korkeammat asuintalot pysäköintikansineen. Kaikkiaan ympäristö on keskustamaista, laadukasta rakennettua ympäristöä, johon voi olla ihan tyytyväinen. Kuitenkin mahdollisten muutosten kouriin saattaa joutua viereinen tontti. 

Aseman koulu on ollut keskustelun aiheena jo pidemmän aikaa. Toisaalla koulu halutaan säilyttää ja suojella – toisaalla halutaan rakentaa tontille lisää. Aihe itsessään ansaitsee kokonaan oman kirjoituksensa, mutta pitääkseni ideaa ilmassa totean: Tontin kaavoituksen yhteydessä voidaan ratkaisu tehdä suuntaan tai toiseen. Mikäli alikululle ei tämän tontin käsittelyn yhteydessä tehdä varausta ja linjausta – voidaan se varmaan unohtaa kokonaan.  

Tunnelin jatke merkitty punaisella. Karttapohja: Open Street Map

Riippuen siitä, mitä urheilukadulle tapahtuu ja jalankululle sitä kautta, asettuu alikulku tarpeelliseksi tai tarpeettomaksi. Keskustan suunnasta alikulku nopeuttaisi ja helpottaisi hieman yhteyttä erityisesti Pohjoisen suuntaan aikoville junamatkustajille – toisaalta läpikulku saattaisi asettua oivaan väliin myös Hangonsiltaan ja Kipinään sekä sieltä keskustaan kulkevien matkalla. Alikulku itsessään ei ole ehdollinen muille ratkaisuille, mutta ne voivat olennaisesti vaikuttaa sen kysyntään. Esimerkiksi jos joukkoliikenneterminaali tehdään Hämeenkadun sillalle laajennetulle kannelle, voi alikulku jäädä vähälle käytölle. Toisaalta vaikka paikallisliikenne sinne siirtyisi, on mahdollista, että nykyisen joukkoliikenneaseman kohdalle tehdään jotain muuta – aina Riihimäenkadulle asti, jolloin tarvetta kulkea sinne ja takaisin saattaa tulla enemmänkin. 

Tunnelihan on mitä mukavin tapa kulkea sadesäällä keskustassa eikö totta? Noh, tämä hanke voi olla haihattelua, ja mahdollisesti aika arvokaskin – Itse näen, että tällä hankkeella olisi mahdollista parantaa liikenneyhteyksiä ja esteettömyyttä aivan kaupunkimme ytimessä. 


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *