Kauniimpaa kaupunkiympäristöä.

On kuulunut vähätteleviä kommentteja siitä, että vanhankirkonsiltaa ollaan suunnittelemassa ”hienoksi”, tai ”päättäjien monumentiksi”. Haluaisitteko te siis enemmin asua rumassa kaupungissa?  

Kaupunkikuvaa rakennettaessa minusta ehdottomasti kuuluu toteuttaa hienoa, kaunista ja arkkitehtonisesti korkealaatuista uutta kaupunkia. Mikäli uusi silta, koulu, kaupungintalo tai vaikka uimahalli rakennetaan julkisilla varoilla, sen täytyy tietenkin olla upea. Kestävä kaupunkisuunnittelu tähtää pitkäikäisyyteen, eikä samalle paikalle ole tarkoitus heti tehdä muutoksia, mittakaava voi olla jopa 80–100 vuotta. Toivottavasti pidempikin. Siksi on minusta täysin selvää, että mikäli esim. vanhankirkonsilta rakennetaan, sen tulee olla juuri niin hieno, että sitä kelpaa katsella katukuvassa seuraavat sata vuotta. Olisi taloudellisesti ja ekologisesti täysin kestämätöntä lähteä rakentamaan jotain tällaista käyttöiältään vain hetkeksi.  

Kunkin hankkeen hintaan vaikuttaa ensisijaisesti muut tekijät kuin ulkonäkö. Sijainti, koko ja ympäröivä infrastruktuuri määrittelee paljon enemmän hankkeen hinnassa kuin maisemointi, valaistus tai visuaaliset yksityiskohdat. Miksi maisema-arkkitehti kutsutaan paikalle vasta kun tontti on jo lanattu, ja vapaata tilaa on vain kapea kaistale parkkipaikan takana ja penni budjettia. Mitäpä luulette, tuleeko sillä korkealaatuista kaupunkiympäristöä? Valitettavasti esimerkiksi Hangonsillan ensimmäiset korttelit näyttävät olevan aika kaukana siitä mitä joskus suunnittelukilpailun aikaan hehkutettiin. Toivottavasti tykkäätte niistä, sillä ne talot ovat siinä ainakin 2090-luvulle saakka.  

Vuosien saatossa olemme viisastuneet vaatimaan erilaisia asioita rakentamisen suhteen, parvekkeiden tulee olla lasitetut ja tilojen esteettömät. Voisimmeko seuraavaksi viisastua vaatimaan esteettisiä- ja maisemallisia arvoja mukaan, sitovina tavoitteina – ei pelkästään kauniina havainnekuvina asuntojen myyntiesitteissä. Se, minkälaisessa ympäristössä ihmiset asuvat ei ole ihan merkityksetöntä hyvinvoinnin kannalta.  

Meillä on kyllä varaa tehdä laadukkaammin. Hyvinkääläisenä haluaisin olla myös uudesta ylpeä. 

Hyvää Hyvinkää-päivää kaikille 30.7. 

Niko Kostia (Vihr.) 
Varavaltuutettu 
Teknisen lautakunnan varajäsen 
Hyvinkää 

Julkaistu Aamupostissa 28.7.2020 


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *