Valtuusto tarvitsee kulttuurin puolustajia

Tänään liputetaan Tove Janssonille ja Suomalaiselle taiteelle.  

Kunnan näkökulmasta taide ja tapahtumat ovat taloudellisesti fiksuja sijoituksia, kulttuurivieraat käyttävät alueen palveluja ja jättävät seudulle rahaa siinä missä muutkin matkailijat. Yleisemmin kulttuurin hyvistä terveysvaikutuksistakin on jo paljon tutkittua tietoa, joten senkään ei pitäisi tulla enää yllätyksenä. Nämä usein miten eivät ole kuitenkaan pelastaneet kulttuuria päätymästä leikkuriin. KULTA muistuttaakin taannoin levinneessä kirjoituksessaan, että kulttuurista kiinnostuneiden kannattaisi lähteä kuntavaaleissa ehdolle. Sitä kautta painopiste voidaan kunnissa siirtää kulttuurille myönteisempään suuntaan.

Kulttuuri on budjetin tiukentuessa helposti uhattuna. Vaikeaahan sitä toki on puolustaa, kun samaan aikaan vaakakupissa on koko liuta perusopetusta heikentäviä säästötoimenpiteitä. Silti on pelottavan kapeakatseista, miten helposti taiteen perusopetuksen tai taide- ja kulttuurilaitosten budjetit lentävät bussin alle muiden menojen tieltä. Hyvinkään säästöneuvotteluissa hävisimme esityksen kaupungin- ja taidemuseoiden erillisistä johtajista. Perustelut toiminnan rapautumisesta ja valtioavustusten menetyksestä menivät kuuroille korville.

Samanlaisia rahoja ei varmaan tule lähivuosinakaan olemaan budjetissa, mutta kasvavan kaupunkiseudun pitää voida myös ylläpitää kulttuuritarjontaa. Kulttuuri ei voi olla jatkuvasti se, joka joutuu myöntymään. Taiteen ja kulttuurin suurimmat leikkaukset toteutetaan valitettavasti kunnissa, mutta toisaalta se on samalla paikka, jossa niitä pääsee puolustamaan.

Meidän kaupungissamme toimii huikeita palveluita tällä saralla. Museot ovat houkuttelevia ja laadukkaita, lasten ja nuorten kuvataidekoulu antaa elämyksiä kulttuurista jo nuorella iällä. Taidekoulutus ja musiikkiopisto sekä orkesteri ovat käyntikorttejamme ulospäin. Minä haluan, että Hyvinkäällä voi jatkossakin harrastaa, nauttia, toteuttaa ja saada elämyksiä taiteesta ja kulttuurista. Ensi valtuustokaudelle tarvitaan lisää kulttuurin puolustajia. Olisitko sinä yksi heistä?

Postauksen valokuva: Debby Hudson on Unsplash


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *