S-ryhmä ymmärsi verkkokaupan väärin

S-ryhmällä oli vuosia aikaa saattaa verkkokauppaansa kuntoon, mutta se ei tehnyt niin. Kahden brändin alle tehdyt verkkokaupat prisma.fi ja sokos.fi olivat, ja ovat edelleen pelkkiä market- ja tavaratalokaupan näyteikkunoita. Suurinta osaa valikoimasta ei voi tilata verkkokaupasta, ja valikoima ylipäätään on kapea. Teknisesti nämä eivät tunnu kovin toimivilta kaupoilta – kaikki viittaa siihen, että halutaan ohjata asiakkaita fyysisiin kauppoihin. Kun verkkokaupan perusidea olisi tuottaa helppo ostokokemus kotioloissa. Tämä koskee myös ruokapuolta, jota on voinut tilata verkkokaupasta jo muutaman vuoden ajan – mutta vain muutamissa hyvin tarkkaan rajatuissa lokaatioissa tai myymälöissä Helsingissä. Ruoan verkkokauppa alkoi oikeasti myös Uudenmaan suurissa kunnissa Helsingin ulkopuolella vasta koronakeväällä 20.

Ymmärrettävästi ostotottumukset muuttuivat koronakeväällä jonkun verran – mutta toisaalta verkkokauppa.com on myynyt elektroniikkaa ja päivittäistavaroita koko 2000-luvun. Miksei s-ryhmällä ole ollut intohimoa rakentaa verkkokauppaa suomessa tai vaikka koko pohjoismaissa – samalla kun amazonin maailmanvalloitus on ollut koko ajan tiedossa Pohjois-Amerikassa.

Nyt kun amazon on avaamassa ensimmäistä varastoaan pohjoismaissa (Ruotsiin), alkaa tulla hätä käteen. Valitettavasti markkinatilanteen muututtua nopeasti, kotimaiset toimijat ovat jääneet jälkeen, vaikka aikaa olisi ollut. S-ryhmä alkoi tilkitä verkkokaupan peittoaan nopealla ja edullisimmalla ratkaisulla, jonka se keksi. Aloittamalla yhteistyön woltin kanssa.

Wolt aloitti toimittamalla ruokatilauksia asiakkaille kaupungeissa, pienellä provisiolla. Nykyään woltilla voi tosiaan tilata myös pieniä ostoksia ja ruokakasseja. Näiden lähettifirmojen työolot ovat vähintäänkin kyseenalaiset, joten en itse suostu niiden palveluita käyttämään. Siksi minua vähän surettavat s-ryhmän iloisesti mainostamat mediatiedotteet kuten: ”Alepa lanseeraa Woltin kanssa pääkaupunkiseudun nopeimman ruoan verkkokaupan – ruokakassit kotiin alle tunnissa” tai, ”HOK-Elanto syventää yhteistyötään Woltin kanssa – Emotionin tuotteet kotiovelle alle tunnissa

Periaatteessa on hyvä asia, että suuretkin toimijat ovat valmiit kokeilemaan ketterästi uusia muotoja palvelulle – ja onhan se kieltämättä nykyaikaista, että kauppakassin tai kauneudenhoitotuotteet voi saada samana päivänä kotiovelleen. Tänä keväänä oli paljon hampaiden kiristelyä myös siitä, että kun ruoan verkkokauppa täällä Hyvinkäälläkin alkoi – ensimmäiset vapaat ajat useimmille olivat pahimmillaan saatavilla kahden ja useamman viikon päähän. Jos joutuukin äkisti jäämään koronakaranteeniin, on ihan lohdullista, että ruokakassin voi saada vähän nopeamminkin kotiinsa tarvittaessa.

Olen ollut ehdolla HOK-Elannon edustajistoon, ja olen kampanjassani puhunut verkkokaupan kuntoon laittamisesta. Nyt vaikuttaa kuitenkin siltä, että korona edellä mentiin suoraan halvimpaan päätyyn – ja päädyttiin yhteistuumin kyykyttämään pakkoyrittäjiksi ajettuja kuriireja.

Suomen suurimpiin firmoihin kuuluva päivittäistavara- ja ravintola-alan yhtiön luulisi pystyvän rakentamaan jakeluverkostoa reiluilla työehdoilla. Olisi sääli, jos nämä verkkokaupan kokeilut tullaan lopulta hautaamaan ”koska kysyntää ei ollut” – Kysyntää kyllä varmasti olisi. Me kuluttajat haluaisimme tukea kotimaista verkkokauppaa – ei riistotyömarkkinoita.

Postauksen valokuva: Brett Jordan on Unsplash


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *