Asuntorakentamisen laatu ja ikkunattomat asuinhuoneet

Kirjoitin jo aikaisemmin pienten asuntojen tason heikkenemisestä – samaa keskustelua on ilmeisesti käyty arkkitehtipiireissä, sillä elokuun 18. SAFA julkaisi oman kannanottonsa ikkunattomia lääviä vastaan. Pointtejani mm. ”En pidä siitä, miten uudet taloyhtiöt suunnitellaan parantelemalla suurempia asuntoja pienten kustannuksella.” ja ”Hivuttamalla on viety asumisen tasoa alaspäin” ovat selvästi samaa kaikua kuin mistä arkkitehtiliitto nyt pitää ääntä.

Arkkitehdit muistuttavat tiedotteessaan, että: ”Vähäinen ja yksipuolinen luonnonvalon saanti heikentää asunnon käytettävyyttä, viihtyisyyttä ja terveellisyyttä.” ja, että: ”Huoneistokokojen, kalustettavuuden ja valoisuuden heikennyksiä on perusteltu muun muassa rakennuskustannuksilla, pienten asuntojen kysynnällä ja kohtuuhintaisuuden tavoitteilla. Pienten asuntojen rakentaminen ei ole kohentanut kohtuuhintaisten asuntojen tarjontaa.”

Valitettavasti en huomannut, että avaus olisi saanut aikaan merkittävää keskustelua – mutta ehkä tähän asiaan on mahdollista palata pikkuhiljaa. Tosin rakennusliikkeiltä en odota kuuta taivaalta. Hehän ovat nykytilanteessa voittajia, lisäämällä huoneistoja halvemmalla saadaan parempi kate – ja toisaalta suuremmat rakennuskustannukset voidaan kipata ostajan niskaan joka tapauksessa.

Koska pelkkä metsiin huutelu ei ole tarpeeksi rakentavaa, esittävät arkkitehdit myös toimintaohjeen, jonka voin täysin allekirjoittaa: ”Lainsäädännön määräyksiä ja nimikkeistöä on myös selvennettävä siten, että asuinhuoneessa on oltava ulos aukeava ikkuna. Sisäikkunallinen tila ei täytä kunnollisen asuinhuoneen vaatimusta

SAFA on huomioinut myös muita tekijöitä, joilla huono rakennussuunnittelu vaikuttaa arkeemme. Ilmiselvästi luonnonvalon määrä ja yksipuolisuus on tärkein aspekti. Myös kalustettavuus ansaitsee pari huomiota. Asuntojen käyttäjien määrä ja tarpeet ovat monipuolisemmat kuin koskaan, kun kotoa tullaan jatkossa tekemään myös enemmän töitä. Jos makuuhuoneet ovat jatkossa sellaisia joihin tulee kiertää seinän toiselta puolen päästäkseen sängyn ympäri – tai ehjien seinien puute estää sohvan sijoittamisen asuntoon, ollaan jo menty reippaasti asumismukavuuden negatiiviselle laidalle.


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *