Lähden ehdolle, koska ympäristö tarvitsee puolustajia

Ympäristö ei puolusta itseään ja ilmastoteot maksavat rahaa. Siinä on kaksi maailman helpointa syytä välttää epämiellyttävien vihreiden toimien täytäntöönpano. Tälle tulee nyt muutos.

Me emme voi ratkaista ilmastonmuutosta yksin, mutta me voimme luoda oman ympäristömme ja arkemme siten, että asukkaat voivat tehdä parhaansa. Kaupunki omistaa, rakentaa, kuluttaa ja ohjaa – joten sillä on mahdollisuutta valita paremmin. Kaupunki voi tarjota kouluruokana ravitsevaa lähiruokaa ja mutkatonta kasvisruokaa. Tämä myös lisää kotimaista kysyntää ja työpaikkoja lähialueillemme. Kaupunki voi siirtyä säästämään energiaa moderneilla katuvaloilla ohjauksineen, ja varmistaa, että niihin hankitaan ekologisesti kestävää energiaa. Tällöin myös energian tuottajat joutuvat reagoimaan kysyntään, ja oikeasti tuottamaankin sen sähkömäärän ekologisesti. Kaupunki voi määritellä minkälaisilla kalustoilla ja ketkä sen alueella tekevät katutöitä ja kuljettavat asukkaita. Kunhan vain vaadimme parempaa. Kaupunki voi auttaa meitä valitsemaan polkupyörän, potkulaudan ja lenkkitossut auton sijaan, jos kevyen liikenteen infrastruktuuri on kunnossa ja turvallista.

Kaikki nämä ovat valintoja, jotka pitää tehdä. Mutta siihen tarvitaan valtuutettuja, jotka puolustavat ympäristöä.

Säästökohteita etsiessä tällä valtuustokaudella moni ryhmä tarttui helppona oljenkortena ilmastolle haitallisiin kohteisiin. Kaupunki on asettanut itselleen hiilineutraaliuteen tähtäävän suunnitelman, jossa toimena esitetään joukkoliikenteen määrän lisäämistä – sekä sähköistämistä. Näistä molemmista kaupunginvaltuusto luopui vihreiden vastustuksesta huolimatta. Toinen, varsin dramaattinen hiiliteko oli päätös kasvattaa talousmetsiemme leikkauksia 100 %lla. Aikaisempi aloitteemme jatkuvan kasvatuksen periaatteen käyttöönotosta oli jo saanut kylmän vastaanoton virkamiehiltä. Niin ikään muutosesityksemme metsähakkuiden määrästä (olisimme pitäneet ennallaan) ei mennyt valtuustossa läpi.

Onkin siis havaittavissa, että kun talous yskäisi, ympäristöarvot lensivät ikkunasta. Tälle tulee nyt loppu.

Minä olen ehdolla, jotta ympäristön, eläinten ja ilmaston ääni kuuluu valtuustossa. Tule kanssani pitämään ääntä – tai osoita tukesi äänestämällä.


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *