Tervetuloa mukaan aluevaaleihin 2022

Ehdokasasettelu aluevaaleihin on käynnissä. Myös meillä vihreissä kalastellaan nyt kiinnostuneita ehdokkaita lähtemään mukaan vaikuttamaan oman alueensa toimintaan. Vaalien mittakaava on kuitenkin aika iso, meilläkin usean kunnan kokoinen äänestysalue. Tämä aika varmasti rokottaa kiinnostuneita entisestään. Myönnettävä on, että esimerkiksi Mäntsälästä saattaa olla vaikeaa nousta aluevaltuustoon pelkästään oman kylän äänillä – joten kampanjatyötä pitääkin koittaa suunnata myös naapurikuntiin. Listan koko, äänestysaktiivisuus ja tulokset sitten näyttävät.

Varsinkin uusille potentiaalisille ehdokkaille kynnys voi tuntua korkealta. Kuitenkin, mikäli haaste ei tunnu ylivoimaiselta, on tässä aito mahdollisuus skarpata vaalikokemusta esimerkiksi eduskuntavaaleja ennakoiden!

En henkilökohtaisesti osaa sanoa, onko tämä hyvä vai huono asia ehdokashakua silmällä pitäen, mutta totuushan on: Että, loppujen lopuksi näiltä listoilta aika harva lopulta nousee aluevaltuustoon saakka. Kilpailu on kova, vaalipiiri on laaja, ja tunnettavuutta pitäisi saada useamman kunnan asukkaiden keskuudessa. Internetaikana toki ihan mahdollista myös! Jopa pienellä budjetilla!

Kuntaliiton Marianne Pekola-Sjöblom on tehnyt laskelmia edellisten kuntavaalien äänestystulosten perusteella. Keski-uudenmaan aluevaltuustoon valittaisiin 69 valtuutettua. Mikäli äänestäjät asettuvat samoille kannoille, kun tänä kesänä kuntavaaleissa, Kokoomus olisi suurin ryhmä, 17 valtuutetulla. Toiseksi suurimmat valtuustoryhmät olisivat 13 valtuutetun SDP ja Perussuomalaiset. Neljänneksi suurin ryhmä olisi Keskusta, 9 valtuutettua ja sitten tulisivat Vihreät, 7 valtuutettua. Esimerkiksi Tuusulassa on käsittääkseni varsin suosittu poliittisten puolueiden ulkopuolinen ryhmä, joten tässäkin aineistossa ryhmä muut/valitsijayhdistykset saisivat 5 valtuutettua. Vasemmisto 3 ja Kristillisdemokraatit 2.

Vertailu on kiinnostava, mutta siitä pitää muistaa yksi asia: Ehdokasasettelulla on merkitystä. Jokainen ehdokkaamme osallistuu keräämään samaa äänisaalista, jota listamme lopulta saa. Jos ehdokkaita ei saada innostettua mukaan, on tulos varmasti aivan jotain muuta kuin esimerkissä. Sama koskee kaikkia puolueita, mutta ymmärrettävästi esimerkiksi Kokoomuksen on suurempana puolueena helpompaa löytää riveistään ehdokkaita, jotka ovat valmiita tarttumaan haasteeseen.

Hyvinkäällä viime kuntavaaleissa meidän vihreiden äänisaaliistamme 52 % keräsivät ehdokkaat, joita ei valittu valtuustoon. Ilman heitä (minä mukaan lukien) valtuustoryhmämme olisi ihan merkittävästi pienempi kuin nyt. Vaalitapamme omituisuus piilee siinä, että jokainen listalle annettu ääni auttaa kaikkia eteenpäin. Siksi vaaleissa tarvitaan aina runsaasti ehdokkaita, jokainen osallistuu omalla panoksellaan. Lohdullista on, että itseasiassa melko pienikin panos voi auttaa koko meidän joukkoa, esimerkiksi saamaan yhden valtuutetun lisää.

Ei kannata ylenkatsoa omia mahdollisuuksiaan osallistua, olla mukana ja tarjota vaihtoehtoaan demokratiassa. Siksi pyydänkin sinua harkitsemaan, että lähtisit mukaamme aluevaaleissa. Varmistamaan, että meillä on yhdenvertainen ja reilu sote, sekä turvallinen arki jatkossakin.

Voit vinkata sopivaa ehdokasta – tai jopa itsesi täällä!


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *