Logistiikkakeskuksen lastauslaitureita.

VT25 – Etelä-Suomen huonoin?

Aamuposti 13.10.2020 haastatteli kuorma-auton kuljettajaa ja liikenneinsinööriä, ja kertoi valtatie 25:n eli kavereiden kesken ”Hanko-Hyvinkää” tien kunnosta. Koko VT25 tekee itseasiassa pidemmän ringin, kuin mainittu. Koko tieyhteys kulkee loivassa kaaressa Hangosta Hyvinkään ja Mäntsälän kautta Porvooseen. Jättäen ruuhkaisimman Uudenmaan sisäpuolelleen. Tien kunnosta on herätellyt huomiota myös alueen kunnanjohtajat yhteiskirjoituksessaan, eivätkä he ole täysin väärässä.

Hangon päässä, Tammisaaren jälkeen tie on pääväylä, joka yhdistää rannikkoseutujen kylät ja mökkeilijät, sekä Hangon kasvavat matkailijamäärät. Läntisellä Uudellamaalla tie niin ikään yhdistää paljon haja-asutusta ja kyläseutuja, joilla ihmiset tarvitsevat väylää päivittäisiin asiointi- ja työmatkoihin.

Tien olennaisin väli lienee moottoriteiden 3 ja 4 väli, siis Hämeenlinnanväylän ja Lahdentien väli Hyvinkäältä Mäntsälään. Isojen väylien yhdistämisen lisäksi tämä väli palvelee logistiikan tarpeita, kun vt25:n varrelle on kaavoitettu isompiakin logistiikan keskuksia, erityisesti Mäntsälän päähän. Rajamäellä on kivenheiton päässä myös muuta teollisuutta, jota tieyhteys tukee – sekä Hyvinkäällä jo olemassa olevia varastoja, kuten Motonetin varasto kallionopossa. Hyvinkää myös suunnittelee tien 3 kupeeseen lisää tontteja logistiikan ja työpaikkojen tarpeiksi. (Hirvisuon suojelusta tulee vielä puhua!) Näillä tulee olemaan jatkossakin tarve tieyhteyksille, sillä mm. Tokmannin keskusvaraston toimintaa ei oikein voi siirtää raiteille.

Tälle välille harkitsisin vakavasti lisäkaistoja siten, että tie olisi neljäkaistainen. Samalla liittymät tulisivat toki uusittua. Nykytilanteessa tiellä on lähinnä vasemmalle kääntyviä kaistoja, mutta useissa risteyksissä myös oikealle kääntyvien kaista lisäisi turvallisuutta. Koko tiellä on aika vähän hyviä ohituspaikkoja, joita haittaa entisestään suuri liikennemäärä. Itsekin ko tien käyttäjänä näen usein varsin törkeitä ohituksia – ja lehtijutunkin perusteella onnettomuuksia tapahtuu.  

Sama koskee myös muuta tien osaa, mutta en usko, että olisi perusteltua tehdä laajaa parannusta koko matkalle. Erityisesti taloussyistä. Useissa paikoissa voisi turvallisuutta merkittävästi parantaa kääntyvien kaistoilla risteysalueilla, näkyvyyden parantamisella, esimerkiksi kasvillisuutta raivaamalla – tai valaistusta lisäämällä. Ohituspaikkoja voisi mahdollisuuksien mukaan tehdä leventämällä tie paikoin kolmikaistaiseksi. Ohitustilanteita kun siellä väkisinkin syntyy, tiellä kuitenkin on tarpeen vetää kaikenlaista, aina hevostrailereista alkaen. Tieto tulevasta ohituspaikasta vähentäisi aggressiivisimpienkin kuljettajien tarvetta riskinottoon, ja huimiin ohitustilanteisiin.

Tien parantaminen on ehkä näin vihreästä näkökulmasta vähän outo kohde puolustettavaksi – mutta kasvavan kaupunkiseutumme etu kuitenkin on, että liikenne sujuu ja voimme vähentää onnettomuuksia. Sujuva ohittaminen tarkoittaa sitä myös hälytysajoneuvoille, ja minä ainakin toivon, että ambulanssit ja muut pääsevät kohteeseen nopeasti ja turvallisesti.

Photo by Hannes Egler on Unsplash


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *