Vaatimus rakentajille: tulevaisuuteen mukautuvaa rakentamista Hyvinkäälle

Uusien rakennusten ratkaisut tehdään yleensä koko elinkaaren ajaksi, vaikka mahdollisesti asukkaat ja ympäristö muuttuu aika tavalla. Ekologinen lähtökohta on, että emme rakenna talojamme vain pariksi vuosikymmeneksi, vaan potentiaalisesti sadaksi vuodeksi. Alueella voi rakennushetkellä olla runsaasti kysyntää perheasunnoille, mutta väestön ikääntyessä ja lasten muuttaessa pois, saattaisi perhe haluta luopua osasta tilojaan, mutta jäädä samaan taloon asumaan. Ympäristö voi muuttua, ja lähistölle voidaan tuoda parempaa joukkoliikennettä tai koulutusmahdollisuuksia, mikä tarkoittaa lisää kysyntää pienille asunnoille. Myös liiketiloja ja toimistoja saatetaan tarvita ja käyttää tulevaisuudessa varsin eri tavalla kuin nyt. Silti rakentaminen tulee aina perässä.

Hyvinkään tulee varautua tuleviin asumisen vaatimusten muutoksiin, lisäämällä rakennuslupaprosessiin linjaukset tulevaisuuteen mukautuvasta rakentamisesta.

Voimme varautua jo nyt edellyttämällä rakennuttajat tekemään suunnittelun siitä lähtökohdasta, että huoneistojen lukumäärä ja pinta-alaa voidaan muuttaa myöhemmin asukkaiden tarpeen mukaan. Itseasiassa siitä pitäisi tehdä lähtökohta.

Rakennusluvan yhteydessä voimme edellyttää rakennuttajalta ja/tai suunnittelijalta:

  • Suunnitelmaa siitä, miten kiinteistöä ja käyttötarkoitusta voidaan muuttaa tarvittaessa ilman purkamista.
  • Kaikki asuinhuoneistot suunnitellaan monikäyttöisiksi tai käyttötarkoitukseltaan mukautuviksi.
  • Tehdään kaikki asunnot sellaisiksi, että ne voidaan tarvittaessa joko yhdistää viereiseen asuntoon, tai että niihin voidaan tarvittaessa tehdä toinen sisäänkäynti.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *