Veropopulismia

Veropopulismia on ollut paljon liikkeellä. Hyvinkään valtuusto päätyi talousarviota käsitellessään nostamaan veroprosenttia, kuten oli yhdessä jo sovittu. Vaalipaineissaan Kokoomuksella ja Perussuomalaisilla oli tarpeen lähteä tekemään irtiottoja jo sovitusta – ja tapansa mukaan nosti asiasta tarpeettoman ison metelin.

Keväällä kaikkien puolueiden ja virkamiesten yhteistyöryhmä etsi sopua talouden tasapainottamiseksi, ja kahlasi läpi lukuisia säästöehdotuksia kaikilta toimialoilta. Kesäkuun valtuustokäsittelyssä äänestettiin esityksistä kokonaisuus, jossa on mukana sekä leikkauksia, että veronkorotus puolikkaalla veroprosentilla. Mikäli veronkorotusta ei olisi saatu läpi, tai se olisi ollut pienempi – valtuuston olisi pitänyt hyväksyä entistä suuremmat leikkaukset.

Lyhyesti: Veronkorotus ei ole kiusantekoa, vaan syntyy tarpeesta säilyttää kaupungin monipuolisia ja laadukkaita palveluita.

Läpi menneissä säästötoimenpiteissä (3,8 milj. eur) on mm. leikkauksia joukkoliikenteeseen, useamman päiväkodin lakkauttaminen, Paavolan kirjaston lakkauttaminen, tekniikan henkilökunnan laajat irtisanomiset, Uudenkylän koulun lakkauttaminen, taidemuseon yhdistäminen kaupunginmuseoon, kulttuurilaitosten määrärahojen pienennyksiä, metsähakkuiden kasvattaminen ja opettajien kesäajan palkan leikkaus.

Toisin sanoen, me teemme erittäin ikäviä leikkauksia jo nyt, jotka vaikuttavat potentiaalisesti Hyvinkään houkuttelevuuteen, esimerkiksi opettajiin työnantajana negatiivisesti. Tai lyö kyläseutujamme korville lakkauttamalla viimeisenkin palvelun Uusikylä-Kaukas akselilta.

Valtio riensi apuun kattamaan koronakustannuksia, joten kuntamme talous ei romutu tänä vuonna totaalisesti – se ei kuitenkaan vaikuta tulojen ja menojen epäsuhtaan pidemmällä aikavälillä. Menoista on ollut ihan aiheellista karsia, ja osana kokonaisuutta myös maltillisella (0,50 prosenttiyksikköä) veronkorotuksella (kertymä kasvaa 4,2 milj. eur) oli paikkansa. Kuitenkaan nyt en olisi itsekään suostunut peruuttamaan veronkorotusta, vain siksi, että kokoomus olisi tyytyväinen – heille kun kaikki tekemämme leikkaukset olivat lukossa ja ehdottoman tärkeitä, mutta veronkorotus aiheuttaa heinäsirkat ja väestökadon Hyvinkäälle.

Edit. Täsmennetty rahasummia


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *