Parempaa pyöräilyinfraa, kiitos!

Turvallisin lähtökohta olisi aina tehdä oma väylä pyöräilylle. Autojen kanssa pyöräily on keskustanopeuksilla vaihtoehto, mutta ei ehkä turvallisin. Selkeyttämällä liikennejärjestelyjä voidaan saada kaikille parempi lopputulos. Autoilijat eivät aiheuta turvallisuusuhkaa pyöräilijöille, eikä jalankulkija eksy pyöräilijän alle. Kaistojen erottelu katumaalauksilla on varmasti kaikille tuttua, omat kaistat ja kulkusuunnat voidaan merkitä maalausten lisäksi myös liikennemerkein. Selkeästi hyvä vaihtoehto on myös koko kaistan värierottelu, eli suomessa muuallakin käytössä oleva punainen massa, jolla pyöräilykaista on päällystetty.

Voisimmeko jopa harkita toisen puolen kadunvarren pysäköintipaikoista luopumista, jos sen tilalle saataisiin turvallinen pyöräily-yhteys? Esimerkiksi Kauppalankadulla voisi olla selkeämpi järjestely keskittää pyöräily kadun toiselle puolelle. Useat vanhat katualueet saattavat aiheuttaa vähän päänvaivaa tulevaisuudessa, seinät kun eivät luontevasti siirry katuremontin tieltä useimmissa tapauksissa.

Turvallisuutta myös jalankulkijoille lisää suojateiden ja risteysten erityinen tarkastelu, jossa niiden näkyvyys, merkinnät ja valaistus huomioidaan ja parannetaan. Tämän kaltainen turvallisuuskatsaus ei edellytä edes merkittäviä panostuksia – Hyvinkäälläkin on monta suojatietä, joiden valaistus voisi olla parempi. Tosin, kiitos kaupungille – monelle paikalle esimerkiksi Seittemänmiehenkadulla on jo aika hyvä valaistus suojateille!

Kaupungissamme on tutkitusti myös paljon asiointia, joka ei aina matkansa puolesta edellyttäisi autoilua. Vaikuttaisiko pyörätieverkoston laajentaminen houkuttelevasti matkustukseen? Lisäksi kaupungin tulee kauttaaltaan parantaa pysäköintimahdollisuuksia, esimerkiksi lisäämällä katoksellisia pyöräparkkeja, joissa voi käyttää runkolukitusta. Toivoisin kovasti näkeväni myös ainakin yhden pyöränkorjausaseman keskustassa tulevaisuudessa – tämän kaltaisia on muuallakin, jossa pyörän saa nostettua telineelle, kiinteillä avaimilla esimerkiksi ketjut voi vaihtaa ja kiinteällä pumpulla kumeihin saa ilmaa käden käänteessä myös kesken matkan.

Ymmärrettävästi kaikkia matkoja kaikkina vuodenaikoina ei tietenkään tehdä pyörillä. Meillä on kuitenkin niin kompakti kaupunki, että useimmat meistä (minä mukaan lukien) voisimme suorittaa asiointimatkoja edes hiukan useammin pyörällä, tai vaikkapa rullaluistimilla. Liikenteen päästöjen vähentämisen lisäksi keho kiittää, lihasvoimin liikkuminen on terveellinen valinta.


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *