Lähiluonnon puolella

Esteetön pääsy puhtaiden luontoelämysten äärelle on meille Suomalaisina harvinainen etuoikeus. Maailmassa on paljon kaupunkiseutuja, joissa tarvitaan pitkäkin automatka, jotta pääsee patikoimaan, uimaan, hiihtämään tai marjastamaan. Meillä Hyvinkäällä luonto alkaa lähes kaikkien etuovelta. Helppo pääsy luontoon lisää ulkoilukertoja ja siten myös luonnon terveyshyötyjä.

Lähiluonto on arjen kosketus ympäristöömme. Siellä lapset kasaavat majoja, joku kuuntelee hiljaisuutta ja yksi kulkee koiransa kanssa. Myös kaupungin eläimille lähiluonto on tärkeä suoja. Linnut, useat hyönteiset tai oravat ottavat pienenkin puistikon omakseen, ja ovat osa meitä ympäröivää elonkirjoa.

Luonnossa liikkuminen on tutkitusti terveydelle hyödyllistä, erityisesti mielialaa kohentaen. Luontokokemukset saattavat hyvinkin lisätä tyytyväisyyttämme elämään, nopeuttaa toipumista ja parantaa unen laatua.

Tähdätään siihen, että kuten nytkin, joka puolelta kaupunkia pääsee rentoutumaan luontoon. On tärkeää, että meiltä löytyy väyliä, joille mahtuu myös pyörätuolilla – samalla tavalla kuin on tärkeää, että meillä on paikkoja hiihtää, pyöräillä tai suunnistaa. Tunnistetaan ja suojataan asukkaille tärkeät paikat, vaatimaton kumpare voi olla kesäisin pölyttäjien paratiisi ja talvella naapuruston pulkkamäki.

Kesämökillä viime kesänä olin saunan lomassa uimassa tähtikirkkaan taivaan alla. Siinä pohdin, että kyllä ne ulkomailla maksaisi rahaa tästä, jos ne vaan tietäisivät miten upeaa on kellua maailman puhtaimmissa vesistöissä – kirkkaassa kesäyössä. Kuvitelkaa se hiljaisuus ja rauha. Se on meidän.


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *