Millaisessa kaupungissa sinä haluat asua?

Yksi syy sille, miksi olen ehdolla kuntavaaleissa, on kaupunkikehitys. Hahmottelin some-esittelyä varten itsestäni pari lausetta, nämä irtosivat: ”Olen kiinnostunut kaupungeista, liikenteestä ja arkkitehtuurista. Monet arjen kysymykset ovat sellaisia mihin voi hyvällä kuntapolitiikalla vaikuttaa. Siksi haluan olla mukana luomassa toimivaa ja viihtyisää kaupunkiympäristöä, joka kestää seuraavat sata vuotta.”

Kaikille, joita tämä aihepiiri edes hieman koskettaa tai kiinnostaa, kehottaisin hakeutumaan uuteen perustamaani (Facebook) keskusteluryhmään: Vuosisadan Hyvinkää. Minusta meiltä puuttui paikka järkevälle kaupunkikeskustelulle ja mahdollisuudelle intoilla vaikkapa arkkitehtuurista. Tervetuloa mukaan ryhmään!

No, millaisessa kaupungissa sitä sitten kukin haluaa asua?

Minusta meidän tulee ehdottomasti tehdä kaupunkialueella korkealaatuista ja kaunista rakennettua ympäristöä, esimerkiksi hoidetaan pienet puistikot ja leikkipuistot kuntoon. Esimerkiksi jo uusittu Kirjavantolpan leikkipuisto on upea! Kunnostamalla ja pitämällä miljöön kunnossa, pidetään myös ihmiset tyytyväisinä ja sitoutuneina asuinympäristöihinsä.

Sen verran rakentaisin lisää, että juuri kulkuväylillä oleviin puistikkoihin ja aukiolle saataisiin lisää penkkejä. Ihan asuinalueita myöten. Ulkona istuminen ei ole notkumista, pikemminkin päinvastoin. Harrastuspaikat, piknikpöydät ja ulkokuntosalit ovat loistavia panostuksia yhteiseen kaupunkitilaamme.

Keskustan kehittäminen ottaa askeleen eteenpäin, kun aluetta päästään suunnittelemaan oikeasti. Tarvitsemme selkeät ja turvalliset yhteydet kaikille liikkujille, sekä selkeämmän liityntäpysäköinnin autoilijoille ja pyöräilijöille asemalle – sekä muille keskustaan kulkeville. Tarvitsemme uuden joukkoliikenneterminaalin Hämeensillalle, josta on selkeä ja turvallinen yhteys keskustan palveluihin, junaan, taksille kuin busseillekin. Tätä kaikkea ei varmasti päästä vielä rakentamaan, mutta hyvin suunniteltu ja niin edelleen.

Kaupunki myös laajenee etelässä Palopurolle ja Metsäkaltevan uusille osille. Alue tulee liittää joukkoliikenteeseen ja varmistua, että palveluita myös uusille alueille on saatavilla. Palopurosta tulee uusi Hyvinkään eteläinen keskittymä. Sieltä on tulevina vuosikymmeninä tarkoitus päästä myös junalla eteenpäin. Jatketaan rohkeasti alueen kehittämistä sitä silmällä pitäen.

Ympäristöministeriön podcastissa, uusi kaava. Oli mainio jakso otsikolla ”unelmien koti, kohtuuton toive?” – Ajatuksia herätti esimerkiksi jaksossa esitetty huomio, että ihminen painottaa aika lailla erilaisia asioita ostaessaan asuntoa itselleen vs. ostaessaan sijoitusasuntoa. On ihan aiheellista kysyä, missä ovat ne ihmiset, jotka oikeasti haaveilevat yksiöistä? Voisiko olla, että heitä ei oikeasti ole olemassa, ja näitä ahtaita hellahuoneita tehdään vain, jotta köyhät saadaan tungettua niihin?

Tahtoisin vaalien jälkeen itse vaikuttaa mm. kaavoituksen keinoin siihen, millaisia kortteleita ja asuintaloja meille tehdään. Esimerkiksi runkosyvyyksiin puuttumalla voidaan pakottaa rakennuttajat tekemään taas valoisampia asuntoja. Massojen sijoittelua ja pysäköintiratkaisuja kullakin tontilla pitää aina pohtia tarkkaan. Emme erityisesti kuitenkaan nauti suurista ja varjoistavista, uhkaavistakin rakennelmista kaduilla ja kujilla. Miten olisi mahdollista saada riittävästi pysäköintiä ja mm. jätehuolto tontille ja samalla luoda isojakin vihertaskuja kortteleiden väliin ja sisään?

Hyvinkää on siitä ihastuttava, että meillä on todella monipuolista asuinympäristöä. 60-luvun lähiörakentamisesta 40-luvvun puutalokortteleihin, kylämiljööstä järvenrantatontteihin ja 00-luvun uutta tehokasta kaupunkitilaa, jossa omasta rappukäytävästä pääsee jopa suoraan ostoksille.

Sinä pääset sunnuntaina päättämään Hyvinkään suunnan. Muista äänestää kuntavaaleissa!


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *