Rakennetaan Hyvinkäälle puukerrostaloja!

VTT on tutkinut puurakentamisen hyötyjä suomessa, tullen lopputulokseen, jossa betonisen kerrostalon hiilijalanjälki oli jopa 75% korkeampi kuin puusta tehdyn kerrostalon. Verrokkitalot olivat identtiset esimerkiksi pohjaratkaisuiltaan. Ero on merkittävä, ja meidän tulee ottaa käyttöön lukuisia keinoja ilmastonmuutoksen torjunnassa – siispä yksi tapa on myös ohjata rakentamista kestävämpään suuntaan.  

Puurakenteisia kerrostalojakin on suomessa jo muutamia, maailmalla meiltä eniten tunnettu moderni kohde lienee Joensuun 14-kerroksinen opiskelija-asuntolatorni. 

Puurakentamisen lisääminen on ekologista, sillä puu sitoo hiiltä. Puinen rakennus on siis hiilinielu todella pitkälle aikavälille. Puiset rakennukset ovat luonnollisempia ja ne koetaan miellyttävämpinä – sekä suomalaisesta puusta valmistettuna myös työpaikat ja osaaminen pysyvät suomessa. 

Esitän, että Hyvinkää ottaa jatkossa tavoitteeksi lisätä puurakentamista Esim. Kaavoittamalla uusille alueille myös kokonaan puurakenteisia kortteleita. Puurunkoisten talojen julkisivut tulee niin ikään valmistaa puupintaisiksi. Sekä edellyttää jatkossa rakennusluvan yhteydessä suunnitelmia ja dokumentointia siitä, kuinka rakennus voidaan kierrättää tarvittaessa myöhemmin.  

Puurunkoisia kerros-, omakoti- ja rivitaloja voidaan kaikkia suosia, sekä suomalaisittain hyvin perinteistä hirsirakentamista. Meillä on jo muuten yksi kokonaan hirsirakentamiselle omistettu alue Ahdenkalliossa, se on muuten todellinen piilotettu helmi Hyvinkäällä! 


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *